SZTUKA PALENIA FAJKI

Fajka jest nie tylko przyborem do spalania tytoniu, lecz w duzej mierze swiadczy o estetyce swego wlasciciela. Jak twierdza fajczarze, fajke nalezy kupowac podobnie jak kapelusz do twarzy. Pomijajac aspekty estetyczne, przy wyborze nowej bruyerki nalezy zwrócic uwage na pare zasadniczych cech, które decyduja o jej przydatnosci dla palacza. Kolekcjonerzy beda wybierali fajke wedlug innych kryteriow:

AKCESORIA FAJCZARSKIE

By móc dobrze palic fajke, to oprócz samej fajki i tytoniu nalezy zaopatrzyc sie jeszcze w niezbedne akcesoria fajczarskie:

Oprocz wyzej wymienionych akcesoriow fajczarskich, które sa dla kazdego palacza niezbedne, produkuje przemysl wiele innych pomocy, z których nalezy wymienic: wieczka mocowane do obrzeza glówki zabezpieczajace przed wypadnieciem zarzacych sie kawalków tytoniu. zapalniczki gazowe przeznaczone do zapalania fajek posiadajace plomien skierowany w bok tak, ze zapalniczki nie trzeba przewracac. frezy stale oraz frezy o nastawnej srednicy sluzace do latwego usuwania nagaru.

Osobna dziedzina akcesoriów fajczarskich tworzy tzw. kosmetyka fajkowa, która w ostatnich czasach mocno sie rozszerzyla. Sa to róznego rodzaju plyny i pasty, którymi usuwa sie zanieczyszczenia zewnetrzne oraz czysci przewód dymowy. Plyny w aerozolu sa bardzo skuteczne i wygodne w uzyciu. Firma "Denicotea" produkuje plyn "Deniclean", który przy pomocy wyciorów idealnie oczyszcza przewód dymowy. "Savinelli" oferuje zestaw do konserwacji i oczyszczania fajek "Con-Dit-Kit", w sklad którego wchodzi "Pipe Polisii" - do polerowania glówek bruyerowych, "Pipe Clean" - do czyszczenia przewodu dymowego oraz "Pipe Steam Polish" - pasta do polerowania ustnikow.

OPALANIE FAJKI

Najwiekszego bledu dopuszcza sie ten, kto po kupieniu nowej fajki, napycha ja po obrzeze tytoniem i zaczyna palic. Rychlo stwierdzi, ze fajka zaczyna mu gasnac, cuchnac, a w ustach czuje nieprzyjemny smak kondensatu. Nowa fajka podobna jest do nowego samochodu, naleay ja prawidlowo dotrzec, po fajczarsku mówiac - opalic. Dobrze opalona fajka utrzymuje raz na zawsze aromat palonego w niej tytoniu, jest smaczna i przynosi zadowolenie swemu palaczowi. Opalanie fajki przebiega z reguly w trzech etapach:
  1. etap - Po raz pierwszy nalezy fajke napelnic tytoniem do 1/3 objetosci glówki. Tyton nalezy rozpalic równomiernie na calej powierzchni. Najlepsze sa zapalki lub zapalniczka gazowa. Zapalniczka benzynowa swymi oparami skaza aromat tytoniu. Nie nalezy uzywac swiecy do zapalania, poniewaz nawet kropla stearyny moze raz na zawsze zanieczyscic wnetrze glówki. Po zapaleniu ubity tyton rozluzni sie, wiec powinno sie go lekko docisnac ubijaczem. Po chwili upychamy tyton mocniej, co powtarzamy do wypalenia calej fajki. Wskaznikiem prawidlowego palenia jest popiól, który mozna z glówki wysypac bez trudu. Jesli w trakcie palenia fajka zgasnie, nalezy tylko lekko usunac górna warstwe popiolu i powtórnie zapalic. Zawartosci fajki nigdy nie wystukujemy. Moze dojsc do uszkodzenia samej glówki lub ustnika. Glówke oprózniamy zawsze przy pomocy przyborów - lyzeczki z zestawu ubijacza. Jest to zasada dotyczqca kazdego palenia. Fajke napelniona do 1/3 objetosci wypalamy przynajmniej piec razy!!!
  2. etap - Glówke napelniamy pieciokrotnie do polowy, dotrzymujac zasady dociskania tytoniu w czasie palenia.  
  3. etap - Napelniamy cala glówke fajki, tzn. okolo 3mm pod obrzeze glówki. Po dziesieciu paleniach fajka powinna byc opalona. W sumie nalezy fajke okolo 20 razy wypalic, by byla opalona a zarazem smaczna.
Jakie procesy zachodza w fajce w trakcie opalania? W kazdej glówce bruyerki musi sie wytworzyc warstwa nagaru - ochronnej scianki która powstaje przez zweglenie drewna i tytoniu. Nagar chroni wrzosiec przed zarem oraz posiada wlasciwosci absorbowania ciezkich produktów spalania. Wytworzenie sie nagaru jest procesem dlugotrwalym, przebiega on równiez w fajce opalonej. W fajce moze byc maksymalnie trzy milimetrowa warstwa nagaru, reszte wyskrobuje sie. W wypadku wypelnienia nowej fajki pelna zawartoscia tytoniu, fajka taka po chwili gasnie, bowiem wilgotnosc powstala w trakcie palenia nawilza drewno i hamuje proces palenia. Opalanie fajki nie przynosi palaczowi zadowolenia. Dochodzi równiez do spalania cienkiej warstwy lakieru we wnetrzu glówki. W trakcie opalania nie mozna degustowac sie smakiem tytoniu, jest to ciezki znój, w wyniku którego otrzymujemy od fajki: lagodny i wonny dym, spokojne chwile wypoczynku. Niektóre fajki sa juz fabrycznie zaopatrzone w warstwe nagaru, sa one sztucznie karbonizowane i nie trzeba ich opalac. Taka fajka jest np. "The Pipe" amerykanskiej firmy "Venturi Company". We wnetrzu bruyerowej glówki znajduje sie warstwa wegla pirolitycznego o czystosci 99,95%, ktora wchlania kondensat oraz chroni drewno przed zarem. Czesto spotykamy sie z róznego rodzaju radami, czym np. wysmarowac wnetrze nowej fajki przed opalaniem. Do tego celu niektórzy palacze uzywaja róznych alkoholi (rum, whisky, koniak) lub pszczelego miodu. Jedynie miód ma jakies uzasadnienie, bo przyspiesza tworzenie nagaru. Wedlug doswiadczen znanych palaczy najlepiej opalac czysta, sucha fajke.

ZASADY PRAWIDLOWEGO PALENIA FAJKI

W trakcie zapalania fajki zapalka daje potrzebna temperature do wzniecenia tytoniu, zadaniem fajczarza zas jest utrzymywanie stalego, równomiernego zaru. Mocne i stale wciaganie dymu powoduje zbytnie rozzarzenie sie tytoniu, a do ust dochodzi goracy, w jezyk szczypiacy dym. Fajka przez nieprawidlowe palenie szybko sie przepala, dochodzi do zweglenia scianek w glówce. Glównym zadaniem palacza jest regulowanie ciagu. Juz podczas napelniania fajki nalezy dotrzymywac pewnych zasad. Tyton kladziemy luzno na dno glówki. srodkowe partie lekko ubijamy, tak by nie przekroczyc naturalnej preznosci tytoniu. Dopiero górna warstwe upychamy mocniej, co nalezy powtórzyc po zapaleniu fajki. Wzniecony ogniem tyton podnosi sie i oddziela od reszty, i dlatego musimy go docisnac do nie zapalonych warstw. Stopka ubijacza rowniez czesciowo ochladzamy rozzarzone warstwy. Prawidlowe palenie kontrolujemy przez przylozenie glówki do grzbietu reki - fajka nie moze byc zbyt goraca. Stosujacy sie do powyzszych wskazówek zakosztuje rozkoszy palenia fajki, smaku i aromatu palonego tytoniu. By dotrzymac zasade, iz fajka jest zdrowsza od papierosa, nie wolno wciagac dymu do pluc!!! Do palenia fajki jest potrzebny czas i spokój. Fajki nie powinno sie palic na silnym wietrze, podczas deszczu lub w pospiechu. Stare fajki byly zaopatrzone w metalowe wieczka, które czesciowo reguluja ciag, lecz glównie zapobiegaja wypadnieciu z glówki zarzacych sie kawalków tytoniu i wznieceniu pozaru. Równiez dla klasycznych bruyerek produkuje sie wieczka, które za pomoca sprezynek mocuje sie na obrzeze glówki.

OCZYSZCZANIE I KONSERWACJA FAJKI

W zasadzie fajke nalezy czyscic po kazdym paleniu. Popiól da sie lekko wysypac z dobrze opalonej fajki, mozna pomóc jedynie lyzeczka z zestawu ubijacza. Wystukiwanie jest zabronione, fajka moze peknac Bezwzglednie nalezy wypalic cala zawartosc fajki. Nie spalone resztki tytoniu od razu nalezy usunac z glówki, nieusuniety tyton zaczyna fermentowac i moze skazic fajke raz na zawsze. Ustnik odlaczamy od cybucha skretem w prawo i wyjmujemy chlodnik albo filtr. Kazda czesc czyscimy osobno. Przewód dymowy w ustniku czyscimy wyciorem, wkladajac go od strony zgryzu. Po dokladnym oczyszczeniu ustnika - wycior mozemy zanurzyc w spirytusie lub specjainym plynie. Wycior skladamy na polowe i czyscimy przewód dymowy w cybuchu. Po wyczyszczeniu wycior pozostawiamy w przewodzie, a delikatnym jedwabnym lub bibulkowym papierem oczyszczamy wnetrze glówki. Wnetrze glówki z czasem palenia, powleka sie nadmierna warstwa nagaru, fajka traci pojemnosc, a tyton gasnie. Na skutek róznicy we wspólczynniku rozszerzalnosci drewna i nagaru glówka moze nawet peknac. Nalezy wiec czesc nagaru zdjac tak, zeby pozostala warstwa grubosci najwyzej 3 mm. Wyskrobywanie nagaru najlepiej przeprowadza sie przy pomocy frezów przeznaczonych dla danej glówki. Frez mozna z powodzeniem zastapic ostrzem scyzoryka (najlepiej z zaokraglonym zakonczeniem ostrza), byle operowac nim ostroznie, delikatnie i nie za gleboko. Nie wolno nigdy odslaniac drewna. W sklad ubijacza wchodzi lyzeczka lub ostrze, które rowniez moze sluzyc do usuwania nadmiernej ilosci nagaru. Kosmetyke zewnetrzna zaczynamy od usuniecia osadu na obrzezu glówki. Do tego celu uzyjemy znowu ostrza scyzoryka lub lyzeczki z zestawu ubijacza. Polysk glówek bejcowanych szelakiem odnawiamy za pomoca wosku, którym pocieramy cieple jeszcze drewno. Po wystygnieciu fajki wosk polerujemy flanelka lub na tarczy pilsniowej. Do polerowania ustników uzywamy sproszkowanego pumeksu. Najlepszy polysk uzyskuje sie za pomoca fabrycznie przygotowanych kosmetyków, które produkuja znane firmy. Z czasem obluzuje sie polaczenie ustnika z cybuchem. W takim wypadku czop ustnika wkladamy do cieplej, raczej gotujacej sie wody i przymierzamy go do ustnika. Po uzyskaniu dostatecznie szczelnego polaczenia wkladamy ustnik do zimnej wody. O ile zabieg ten nie przyniesie skutku, to nalezy ostroznie nagrzac czop nad plomieniem gazowym i naciskajac nim o twarda powierzchnie specznic go. Po uzyskaniu dostatecznie szczelnego polaczenia ustnik nalezy znowu zahartowac przez zanurzenie w zimnej wodzie. Powyzsze operacje dotycza wylacznie ustników wykonanych z parakauczuku. Zlamanych ustnikow nie da sie dostatecznie trwale skleic.

DZIESIECIORO PRZYKAZAN FAJCZARZA

  1. Kup sobie przynajmniej trzy fajki, które palac regularnie zmieniaj.
  2. Kazda nowa fajke pieczolowicie opal. Nie szczedz na to czasu. Od tego zabiegu zalezy czy fajka bedzie ci smakowala.
  3. Fajke napelnij tytoniem w nastepujacy sposób: dolne warstwy ulóz luzno, srednie lekko, a górne mocno upchaj. Droznosc fajki musi byc dostateczna; musisz czuc lekki ale wyrazny opór.
  4. Fajke mozesz napelniac dopiero wtedy, kiedy dostatecznie wystygla po poprzednim paleniu.
  5. Tyton zapal po calej powierzchni. Mozesz zapalic wiecej razy, by osiagnac jednolity zar.
  6. Dym wciagaj delikatnie i z rozwaga. Palac fajke trzymaj ja glówka ku dolowi i czasem wydmuchuj powietrze przez fajke.
  7. W miare spalania tytoniu, ubijaj lekko popiól, by w ten sposób zmniejszyc ciag i regulowac temperature.
  8. Staraj sie wypalic cala zawartosc fajki. Nie spalone resztki tytoniu od razu usun z fajki. Glówka w nie palonej fajce musi byc zawsze prózna.
  9. Fajka musi byc idealnie czysta - swiadczy ona o twoim poczuciu estetyki i higienie.
  10. Kupujac tyton pamietaj: lepiej mniej dobrego niz duzo zlego.

Poradnik zaczerpniety ze strony Wina swiata, ale chyba juz go tam nie ma....

Powrót do porad